Acest site foloseste cookie-uri pentru o utilizare usoara si in scopuri statistice.
Prin utilizarea acestui site sunteti de acord cu politica de cookie-uri.
Mai multe detalii
Sunt de acord

Arsuri si cicatrici

 Cauze
 Grup de risc
 Simptome
 Localizare
 Acordarea primului ajutor si sfaturi
 Tratament
Prevenire


Cauze

Arsurile sunt rezultatul actiunilor cu temperatura ridicata, a substantelor chimice sau a curentului electric.  Cea mai comuna cauza a arsurilor este caldura, ce poate proveni de la apa fiarta, abur, lichide fierbinti sau semi-lichide ca grasimea si parafina, de asemenea, arsurile, pot fi cauzate de aparatele casnice.

In cazul arsurilor electrice, principalul pericol este voltajul mare care trece prin tesuturi, incalzindu-le. Arsurile chimice sunt, in general, cauzate de acizi sau substante alcaline. Indiferent de origine, arsurile sunt tipuri specifice de rani care pot cauza complicatii grave pentru pacient.

Grup de risc

Riscul arsurilor trebuie luat in considerare pentru toate persoanele, dar in special pentru:

 • copii cu varsta intre 2 si 4 ani
 • adulti care lucreaza in conditii riscante (mineri, otelari, pompieri, sudori, etc)

Simptome

In functie de profunzimea leziunii, arsurile sunt clasificate astfel:

 • Gradul I (superficiale) – afecteaza straturile superficiale al epidermului. Simptomele principale sunt roseata, sensibilitatea si durerea. Rana se vindeca fara complicatii si nu raman cicatrici.
 • Gradul II A (superficiale de grosime partiala) – afecteaza intregul strat epidermic si dermul superficial(papilar).  Produc vezicule cu lichid, rosii si foarte dureroase.  In urma arsurilor de gradul II raman urme de roseata si cateodata cicatrici.
 • Gradul II B (profunde de grosime partiala) – epidermul si dermul adanc(reticular) sunt distruse. In acest tip de arsura se observa formarea necrozei. Ranile sunt foarte dureroase, fara vezicule, de culoare roz, gri, rosu caramiziu sau chiar negre. Pot cauza cicatrici hipertrofice.
 • Gradul III (grosime totala) – se extinde pe intreg dermul. Ranile sunt, in mod obisnuit, de culoare maro, galben deschis sau rosii. Raman cicatrici si pot cauza chiar si amputarea.
 • Gardul IV – se extinde pe toata pielea, in grasimea de sub ea, mușchi, tendoane, oase si incheieturi.

Localizare

Arsurile se produc in locurile unde corpul intra in contact cu factorii termali.

oparzenia2

De obicei zonele afectate sunt:

 • trunchiul
 • membrele superioare
 • membrele inferioare

Acordarea primului ajutor si sfaturi

Arsurile de gradul I

pot fi tratate acasa, dar daca apar complicatii este necesara consultarea medicului

Arsurile de gradul II si III

un pansament de tip hidrogel (Medisorb G) ar trebui aplicat imediat si este absolut necesara, contactarea asistentei medicale de urgenta

Arsurile de gradul IV

contactati imediat asistenta medicala de urgenta

Tratament

Depinde de gradul arsurii.

Arsurile de gradul I – afecteaza epiteliul. Locul arsurii este rosu, usor umflat si uscat. Victima simte o senzatie puternica de arsura. Aplicarea rapida a unui pansament de tip hidrogel, ca Medisorb G, permite vindecarea rapida a ranii.

Arsurile de gradul II - afecteaza dermul. Se formeaza vezicule rosii, pline cu lichid. Arsurile de gradul II sunt foarte dureroase. La fel ca si in cazul arsurilor de gradul I, aplicarea rapida a unui pansament de tip hidrogel, ca Medisorb G, permite vindecarea rapida a ranii. Daca arsura este extinsa, este necesara spitalizarea.

Arsurile de gradul III si IV - afecteaza tesutul de sub piele. De asemenea, sunt afectate tesuturile conective, vasele de sange, muschii si nervii. Pielea poate avea un aspect ca de ceara, albicios sau carbonizat. Este posibil ca victima sa nu simta nici un fel de durere, deoarece teminatiile nervoase au fost distruse. Acest tip de arsura necesita asistenta medicala de urgenta, grefe de piele sau recuperare in camera hiperbara.

Complicatiile obisnuite, care apar dupa arsuri, sunt cicatricile hipertrofice si contracturile articulare. Recuperea ar trebui facuta prin presoterapie sau realibilitarea cicatricilor cu ajutorul produselor de compresie, cum ar fi Codopress® in combinatie cu pansamentul din silicon Codosil® ADHESIVE.

Prevenire

Stattisticile arata ca in fiecare an, diferitele tipuri de arsuri afecteaza cam 1% din populatie. Conform acestor date, numarul pacientilor afectati de unul din cele 5 tipuri de arsuri, este 400.000 pe an. Arsurile sunt, de obicei, asociate cu tipul de activitate a pacientilor, precum si cu varsta. Aproximativ 50-80% din victime, sunt copii cu varsta intre 2 si 4 ani.

Masuri de prevenire a arsurilor la copiii, acasa:

 • Nu lasati niciodata copiii mici singuri acasa.
 • Evitati punerea pe masa a bauturilor fierbinti sau a mancarilor direct din cuptor.
 • In casele cu copii mici – care merg de-a busilea – ar trebui sa nu existe fete de masa – tragand de fata de masa, copilul poate rasturna tot ce se afla pe masa.
 • Nu lasati fierul de calcat pornit in camera unde se afla un copil; fierul de calcat trebuie racit dupa folosire si tinut departe de copii.
 • In timpul gatitului folositi ochiurile de la aragaz, mai apropiate de perete – ele sunt mai indepartate de copii;
 • Posesorii de plite ceramice, ar trebui sa fie constienti de faptul ca desi plita e oprita, copilul nu observa pericolul, si poate atinge plita, inainte ca aceasta sa se raceasca complet.

In concluzie – parintii nu ar trebui sa-si lase copiii nesupravegheati!