Acest site foloseste cookie-uri pentru o utilizare usoara si in scopuri statistice.
Prin utilizarea acestui site sunteti de acord cu politica de cookie-uri.
Mai multe detalii
Sunt de acord

Clasificarea si fazele de vindecare ale ranilor

Hanna Szymkiewicz

Centrul european de ingrijire pe termen lung

O rana este o ruptura a pielii, ce se poate extinde la tesuturi si organe. Cauzele unei rani, pot fi factorii interni sau externi asociati cu tulburari fiziologice. Intinderea si adancimea ranii depinde de agentul cauzator, de puterea lui si de zonele afectate

729161_ouch

Impartirea ranilor pe baza agentilor cauzatori:

>> factori exogeni:

 • mecanice (taieturi, injunghiere, rani de glont)
 • termale (arsuri, degetaturi)
 • chimice (arsuri chimice)
 • electrice (arsuri)

>> factori endogeni:

 • ulcere (picior ulceros, escare, picior diabetic) – circulatie slaba

Impartirea ranilor pe baza timpului de vindecare:

 • acute - mai putin de 8 saptamani
 • cronice - mai mult de 8 saptamani

Impartirea ranilor pe baza felului de vindecare:

 • rani acute - taieturi, rani chirurgicale cu margini uniforme care nu au pierderi substantiale de tesut. Asemenea rani sunt inchise prin sutura, cu capse sau pansament, si rana se vindeca de prima data si dureaza intre 6 si 7 zile. Este cel mai preferat mod de vindecare si se numeste vindecare primara.
 • rani cronice - rani cu o pierdere substantiala de tesut si/sau cu infectie.  In acest caz, rana nu se poate inchide. Acest tip de vindecare se face prin granulatie (intentie secundara) – faza imflamatorie este urmata de faza proliferativa(tesutul pierdut este inlocuit cu tesutul de granulatie).  Acest proces de numeste vindecare secundara.

Vindecarea secundara

Vindecarea secundara apare in cazul ranilor cronice -  cum ar fi escarele, ulcerele, si rani complicate cauzate de factori exogeni(rani chirurgicale complexe). Acest tip de vindecare are trei faze:

 1. imflamatia (purificare)
 2. proliferare (granulatia)
 3. maturarea

Faza imflamatorie  are urmatoarele caracteristici: reactie imflamatorie si durere. Corpul incearca sa distruga bacteriile ce intra in contact cu rana. Apare exudatul. Tesutul mort este excretat afara sau absorbit de organism. Rana este acoperita de un cheag de sange, care o protejeaza impotriva germenilor.

In faza proliferativa exudatul este redus, vasele de sange se ingusteaza si urmeaza granulatia - se inlocuieste tesutul pierdut si incepe procesul de epitelizare - in final rana este acoperita cu un nou strat epidermic.

In faza de maturare incepe procesul de remodelare al ranii proaspat vindecate(tesutul nou format isi fortifica rezistenta precum pielea inconjuratoare).

Procesul si durata de vindecare depinde de mai multi factori: conditia generala a pacientului, varsta, statutul nutritional si existenta altor boli; tipul ranii, localizarea, modul de inchidere, timpul trecut de la ranire pana la pansare.