Acest site foloseste cookie-uri pentru o utilizare usoara si in scopuri statistice.
Prin utilizarea acestui site sunteti de acord cu politica de cookie-uri.
Mai multe detalii
Sunt de acord

Tratamentul cicatricilor

Clasificarea arsurilor
Complicatiile arsurilor
Mecanismul formarii cicatricilor in urma arsurilor
Terapia prin compresie – o metoda terapeutica eficienta pentru cicatrici (formate in urma arsurilor)
Teste clinice
Terapia asociata cu produsele  Codopress® +  Codosil™ ADHESIVE


Anual, aproximativ 1% din populatie sufera arsuri. Numarul pacientilor afectati de unul dintre cele 5 tipuri de arsuri, este de 400.000 pe an. Aproximativ 50-80% dintre victime sunt copii cu varstele intre 2 si 4 ani.

Arsurile sunt clasificate in functie de adancime:

image001

 • Gradul I – afecteaza straturile superficiale al epidermului. Simptomele principale sunt roseata, sensibilitatea si durerea. Rana se vindeca fara complicatii si nu raman cicatrici.
 • Gradul II A – afecteaza intregul strat epidermic si dermul superficial(papilar).  Produc vezicule cu lichid, rosii si foarte dureroase.  In urma arsurilor de gradul II raman urme de roseata si cateodata cicatrici.
 • Gradul II B –epidermul si dermul adanc(reticular) sunt distruse. In acest tip de arsura se observa formarea necrozei. Ranile sunt foarte dureroase, fara vezicule, de culoare roz, gri, rosu caramiziu sau chiar negre. Pot cauza cicatrici hipertrofice.
 • Gradul III – se extinde pe intreg dermul. Ranile sunt, in mod obisnuit, de culoare maro, galben deschis sau rosii. Raman cicatrici si pot cauza chiar si amputarea.
 • Gradul IV – se extinde pe toata pielea, in grasimea de sub ea, mușchi, tendoane, oase si incheieturi.

In cazul arsurilor de gradul III si IV stratul reproductiv al pielii este deteriorat sau complet distrus.

Complicatiile arsurilor

Complicatiile frecvente ale arsurilor sunt cicatricele hipertrofice si contracturi articulare. Cicatricile hipertrofice apar, printre alte lucruri, ca rezulatat al cresterii fluxului sanguin, dezvoltarii fibroblastelor si depunerii de colagen cat si din cauza edemului cronic. In toate aceste cazuri, cand roseata puternica nu dispare timp de doua luni, si cicatricea devine din ce in ce mai groasa, ramane o cicatrice cheloida. Cheloidele au forma unor excrescente neregulate, ca rezultat al metabolismului ridicat. Cresterea lor este stimulata de microfage si fibroblaste, ce starnesc o crestere excesiva a fibrelor de colagen. Aceste complicatii sunt neplacute deoarece cauzeaza disconfort la nivelul portiunii de piele afectate, precum si inconveniente de ordin estetic.

Pozitionarea corpulul in mod profilactic corespunzator si imobilizarea incheieturilor cu atele sau dispozitive ortopedice este practicata. S-a demonstrat ca prin aplicarea unei presiuni constante, marirea presiunii capilare a vaselor de sange cu 25-30 mm Hg, are o influenta benefica asupra formarii cicatricilor si previne cresterea lor excesiva. O presiune de durata cauzeaza o deficienta de oxigen in tesuturi, incetinirea metabolismului si reducerea fibroblastelor. Cresterea in activitate a enzimelor ce descompun colagenul (colagenaze) reduce in mod vizibil cicatricea.

Terapia prin compresie este folosita in tratamentul cicatricilor, de foarte multi ani, la nivel mondial. Terapia prin compresie este cea mai eficienta metoda de tratament, chiar daca exista si multe alte alternative cum ar fi terapia cu laser, crioterapia, etc.

Pe langa efectele negative asupra sanatatii, cheloidele pot afecta si starea mentala a pacientului, avand ca rezultat, cateodata, excluderea sociala.  In tehnicile moderne si in procedurile medicale este mentionat clar, ca un tratament eficient pentru cicatrici trebuie sa reduca dimensiunile formatiunilor cheloide.  Un element important in tehnicile moderne de tratament este aplicarea terapiei prin compresie in combinatie cu pansamentele moderne de silicon, cum ar fi CodosilTM ADHESIVE.

Mecanismul formarii cicatricilor in urma arsurilor

Fiecare rana are posibilitatea de a se vindeca singura. Ranile superficiale, in care stratul superior al pielii (epidermul) este zgariat, se vindeca fara a lasa cicatrici. La inceputul procesului de vindecare rana este curatata, astfel apar multe microfage si histiocite. Capilarele de neoformatie sunt stimulate, facilitand aparitia celulelor multipotente – limgocitele, care au abilitatea de a se transforma in fibroblaste. Fibroblastele sunt celule care sintetizeasa macromoleculele responsabile cu crearea tesutul conectiv. Aceste celule sintetizeaza tropocolagenul, care prin polimerizare creaza fibre de colagen. Pe masura ce fibrele de colagen sunt produse, are loc involutia vaselor capilare, activitatea fibroblastelor scade si incepe procesul de epitelizare.

In cazul arsurilor, cand epidermul si dermul (papilar si reticular) sunt deteriorate, se observa hiperplazia vaselor de sange. Largirea vaselor de sange si aparitia anastomozei opreste sangerarea in locul vindecarii, si ofera accesul la nutrienti; productia mare de fibre de colagen are ca rezultat aparitia fibroblastelor foarte active. Procesul de reconstructie impreuna cu formarea cicatricei au loc datorita fibroblastelor nou create, unde, gradual, miofibroblastele – responsabile cu contractilitatea - incep sa se distinga, in timp ce mastocitele se ocupa de maturarea progresiva a cicatricei. Testele biochimice ale procesului de cicatrizare arata o supraabundenta de colagen in comparatie cu un proces de vindecare normal, si deasemenea tulburari calitative legate de cresterea numarului de matrici mucopolizaharide, si micsorarea numarului de lipide(in special acid linoleic) in cicatrice. Motivul pentru aceste reactii sta in cantitatea redusa de colagenaze (enzime ce descompun colagenul), ceea ce duce la cresterea 1 – antitripsinei si 2 – globulinelor mucoproteine. Aceste efecte, probabil, apar impreuna cu o activitate mitocondriala toxica in celulele deterioarate. Aceasta activitate are loc din primul moment pana la ziua a 10-a procesului de vindecare, cand aceste simptome se opresc, si apoi are loc o revenire graduala la o stare normala, sau de asemenea o crestere concreta stabila are loc pana in ziua a 14-a si dupa ziua 21-a, daca apar complicatii la cicatrizare.

In plus, efectul glandei suprarenale asupra fibroblastelor si influenta incontestabila asupra procesului de cicatrizare au fost recunoscute.  In baza acestor date se pot cerceta posibilele corelatii mutuale intre raspandirea complicatiilor cicatrizarii si schimbarile endocrinologice la copii. Evident aceasta corelatie are loc in momentul socului arsurii, iar dezvoltarea ulterioara nu este cunoscuta. Complicatiile locale ale cicatrizarii, dezvoltate in urma arsurilor, pot fi de tip estetic sau functional, sau ambele simultan. Din punct de vedere histopatologic schimbarile cicatricale pot fi de tip hipertrofic, contractil sau cheloid. Se spune ca aceste schimbari apar cam la 50% din arsuri; totusi, factorii care indica aceste schimbari, nu au fost determinati. Impactul lor, asupra estimari timpurii despre posibilitatea dezvoltarii a unei actuale cicatrici, nu este cunoscut. In special, cand este vorba despre cheloide – este posibila aparitia lor in 80% din partile corpului vulnerabile la intindere sau tensiune.

Terapia prin compresie – o metoda terapeutica eficienta pentru cicatrici (formate in urma arsurilor)

O terapie prin compresie elastica a inceput sa evolueze prin anii 70, ca metoda preventiva si terapeutica, si s-a dovedit a fi foarte eficienta in tratamentul complicatiilor dupa arsuri. Aceasta metoda include folosirea compresiei pentru a pune presiune constanta pe cheloid. Aceasta presiune are un efect ischemic, ce micsoareaza vasele de sange aferente. Pe de-o parte, cicatricea va fi alimentata cu mai putin sange daca se reduc numarul vaselor de sange, dar pe de alta parte, in functie de diametrul vaselor de sange, fluxul de sange se va mari, nu va fi o nici o staza, ceea ce va influenta reducerea productiei de colagen si va preveni micsorarea zonei ranii.

Terapia prin compresie, aplicata corect, implica exercitarea unei presiuni puternice pe rana, dupa terminarea epitalizarii, prin utilizarea diferitelor tipuri de bandaje fabricate din latex natural. Asemenea produse sunt confectionate din fire de latex acoperite cu fibre sintetice.

Aplicarea bandajelor pe cicatrice si presiunea stabila pot schimba si imbunatati continutul si calitatea elementelor diferite ale tesutului. Aceasta schimbare a componentelor tesutului semnifica imbunatatirea calitativa, slabirea si micsoarea in marime a cicatricei, si in acelasi timp datorita ischemiei, culoarea rosie, caracteristica cicatricei, se atenueaza.

Reguli generale pentru utilizarea terapiei prin compresie:

 • presiunea trebuie aplicata cat mai repede posibil (din momentul epitalizarii ranii, in cursul urmatorilor 2-3 ani – acesta este perioada estimativa pentru formarea cicatricei), pe o perioada aproximativ 1 sau 1,5 ani;
 • presiune constanta, neintrerupta si de durata aplicata pe locul cicatrizat prin utilizarea unui bandaj special de compresie, ajustat individual, cu nivelul compresiei de la 20-25 pana la 50 mm Hg/cm2.
image004

Echipamentul Codopress® are cusaturi plate pentru confort sporit.

Pentru a obtine cele mai bune rezultate este necesara verificarea si controlul asupra intregului proces al tratamentului prin compresie, si schimbarea periodica a bandajului de compresie deoarece materialul textil isi pierde elasticitatea sau marimea pacientului se modifica.

Durata tratamentului prin compresie este variata – durata optima este pana la 2 ani. Daca apar complicatii locale cum ar fi iritarea pielii, intertrigo, ruperea pielii sau inconveniente de ordin psihic ale pacientului – terapia prin compresie trebuie intrerupa si apoi reinceputa, dupa eliminarea simptomelor.[1]

Nivelele de compresie

Imbracamintea de compresie are un nivel de presiune, precis definit, exercitat asupra corpului pacientului. Presiunea este exprimata in unitatea de masura – milimetri pe coloana de mercur(mm/Hg). Eficienta presiunii depinde de marimea bandajului, care este ajustat individual dupa luarea masurilor precise ale corpului pacientului. Eficienta terapiei este, de asemenea, afectata de alegerea nivelului de compresie corespunzator, in functie de tipul si gravitatea afectiunii. Este foarte importanta alegerea unui nivel optim de compresie, deoarece presiunea slaba nu va avea nici un efect, in timp ce presiunea mai mare poate avea efecte secundare neplacute. Complicatiile pot fi simple, la inceput, cum ar fi roseata, abraziuni sau macerare, insa se pot agrava, ajungand la vezicule cu lichid sau escare. Aceste efecte secundare aparute in urma alegerii gresite a nivelului de compresie, determina pacientul sa renunte la terapie.

Cea mai populara clasificare a nivelelor de compresie utilizata, este cea folosita in Germania, Elvetia si Italia.  In toate tipurile de clasificare gradul 1 inseamna compresie usoara, si gradul 4 inseamna compresia cea mai puternica. Valorile exprima compresia exercitata de un produs, in partea superioara a articulatiei. Este importanta mentinerea unei compresii graduale asupra membrului, pe intreaga lungime a produsului.

Modele wyrobów uciskowych Codopress®

Modele de echipamente Codopress®

Producatorii folosesc clasificari diferite de compresie; cu toate acestea Comisia Europeana de Standardizare ofera urmatoarele clasificari:

 • grad 1 – compresie usoara (18-21 mmHg),
 • grad 2 – compresie moderata (23-32 mmHg),
 • grad 3 – compresie puternica (34-46 mmHg),
 • grad 4 – compresie foarte puternica (peste 49 mmHg).

Eficienta terapiei prin compresie cu ajutorul echipamentelor de compresie Codopress®

Reusita terapiei consta in alegerea corecta a echipamentului de compresie. Echipamentele de compresie Codopress® produse in Łódź(Polonia) de catre Tricomed S.A. sunt folosite pentru tratamentul cicatricilor dupa arsuri si in reabilitarea profilactica a arsurilor. Peste 20.000 de produse Codopress® au fost fabricate pana acum, devoltand cu succes aceasta gama. Echipamentul este fabricat din material textil de calitate medicala, compus din fire de poliuretan si poliamida. Aceasta combinatie permite obtinerea parametrilor necesari si in acelas timp, ofera confort sporit pentru pacient.

Datorita procesului de fabricatie, se pot produce echipamente pentru orice parte a corpului, in conformitate cu gradul de compresie recomandat de medic.  Gradul 1 de compresie (18-21 mm/Hg) este cel mai utilizat. Este remarcabil faptul ca toate produsele Codopress® sunt fabricate in asa fel incat toate cusaturile nu au contact cu cicatricile. Datorita acestui lucru, valoarea terapeutica a presiunii nu se schimba.

Procesul pregatirii unui echipament de compresie:

 1. Se ia o trimitere de la un medic specialist.
 2. Se face o programare pentru luarea masurilor necesare.
 3. Odata ce echipamentul este confectionat, trebuie probat perntru a fi sigur ca se potriveste perfect.
 4. Pacientul este instruit cum sa foloseasca si sa ingrijeasca produsul.
Modele wyrobów uciskowych Codopress®.

Modele de echipamente Codopress®.

Orice echipament de compresie ar trebui purtat in permanenta, pe o perioada de 6 pana la 24 de luni dupa ce procesul de vindecare a ranii s-a terminat, pana apar efecte vizibile (aplatizare, diminuare si netezire). Pe durata terapiei, sunt necesare cateva schimbari ale echipamentului de compresie, din cauza uzurii sau modificarii marimii corpului pacientului. Este important de retinut faptul ca produsul se utilizeaza numai dupa ce arsura este vindecata complet( cicatrizata).

Rana pooparzeniowa gotowa do terapii Codopressem®

Cicatrice dupa arsura pregatita pentru echipamentul Codopress®

Wyrób Codopress® założony na wyleczoną ranę pooparzeniową

Echipamentul Codopress® pe cicatrice

Produsele Codopress® pregatite individual :

 • ofera compresie optima asupra cicatricei,
 • pot fi folosite impreuna cu alte tipuri de terapii,
 • nu cauzeaza reactii alergice si nu irita pielea,
 • opreste mancarimea,
 • previne contractura incheieturilor.

 

Teste clinice

In centrele specializate in tratarea arsurilor din Siemianowice si Polanica Zdrój (Polonia) au fost examinati clinic pacienti cu afectiuni diferite.  Ei au testat eficienta produselor Codopress® in tratamentul cicatricilor dupa arsuri.

Testarea clinica a echipamentelor Codopress® a avut loc in Salonul Tratament Arsuri al Spitalului Municipal Nr. 2 din Siemianowice Śląskie condus de Dr. S. Sakiel si in Spitalul de Chirurgie Plastica din Polanica Zdrój sub supravegherea Dr. K. Kobus.  In institutul National de Medicina sub supravegherea lui W. Zalewski, PD, au fost efectuate teste asupra materialelor textile folosite in productia de echipamente Codopress® .

Materiale si metode

Pe parcursul a doi ani echipamentele de compresie produse de catre Tricomed S.A. au fost testate pe 40 de pacienti cu varsta cuprinsa intre 2 si 59 ani, cu arsuri pe aproximativ 26% din piele si arsuri adanci (pe toata adancimea pielii) pe aproximativ 9% din piele.

Pacientii au fost impartiti in doua grupe:

 • in primul grup (20 de pacienti) echipamentele de compresie au fost aplicate imediat, dupa ce rana s-a vindecat,
 • in al doilea grup (20 de pacienti) echipamentele de compresie Codopress® au fost aplicate la trei luni, dupa ce rana s-a vindecat.

Au fost evaluate fata, gatul, pieptul, membrele superioare si inferioare. In general au fost tinute sub observatie 24 de zone in primul grup si 30 zone in al doilea grup.

image013Produsele testate au fost evaluate pentru utilitatea lor in tratamentul cicatricilor hipertrofice si cheloide, la 26 de pacienti cu varsta intre 3 si 58 de ani. Majoritatea cicatricilor hipertrofice si cheloide au fost cauzate de lichide fierbinti sau foc. Durata intregului tratament, incepand de la aplicarea produsului de compresie, a fost cuprinsa intre o luna si 4 ani.  Inaintea inceperii terapiei prin compresie, au fost facute masaje. Produsele au fost testate pentru eficienta, in special, pe anumite parti ale corpului: genunchi si cot, fese, solduri, umeri, piept, membre superioare si inferioare.

Rezultatele testelor

Rezultatele testelor au indicat schimbari majore in tratamentul cicatricilor hipertrofice si cheloide, cu produse de compresie.  Senzatia de mancarime observata in 8 cazuri a disparut dupa 3 saptamani. Culoarea cicatricelor noi s-a schimbat din rosu sangeriu intr-o culoare asemanatoare pielii la 17 pacienti, dupa 4 saptamani. Inaltimea initiala, a cicatricei, s-a redus de la aproximativ 4 mm(masurata la nivelul pielii sanatoase) pana la 0-2 mm. Cele mai bune rezultate s-au observat in cazul cicatricilor noi, formate acum 4 saptamani. In cazul cicatricilor vechi aceste efecte au fost visibile dupa o perioada mai lunga de timp.

Nu au avut loc reactii alergice. Spalarea prin mijloace obisnuite sau utilizarea pe intreg parcusul zilei nu au afectat elasticitatea produselor testate. Cele mai bune rezultate clinice au fost observate pe coapse, gambe si antebrate. Pacienti nu au avut obiectii cu privire la purtarea echipamentelor de compresie. In concluzie produsele de compresie Codopress® au contribuit, fara indoiala, la reabilitarea rapida a pacientilor cu deformatii dupa arsuri.

Rezumatul rezultatelor testelor

Dupa folosirea produselor Codopress® timp de cateva luni, s-a ajuns la urmatoarele concluzii:

 • cicatricile au devenit mai plate,
 • culoarea extrem de rosie s-a diminuat gradual,
 • nu au fost observate reactii alergice la materialul folosit la fabricarea Codopress®,
 • la aceeasi pacienti au fost comparate cicatricele din zonele nesupuse compresiei cu cele presate prin ecchipamentele Codopress®, au existat diferente vizibile la forma cicatricilor
 • aplicarea echipamentelor de compresie imediat dupa ce rana s-a vindecat a avut rezultate mult mai bune decat aplicarea echipamentelor de compresie dupa aparitia cicatricei hipertrofice. [2]
Wyrób Codopress® założony na wyleczoną bliznę pooparzeniową

Echipament Codopress®  aplicat pe o cicatice vindecata

Concluzii

 1. Produsele testate Codopress® sunt foarte utile in profilaxia si tratamentul cicatricilor hipertrofice.
 2. Echipamentele de compresie trebuie croite dupa dimensiunile pacientului pentru a oferi eficienta ridicata.
 3. Aplicarea imediata(dupa ce rana s-a vindecat) a echipamentului de compresie, pregatit individual, garanteaza cea mai buna eficienta in tratamentul cicatricilor.
 4. Purtarea constanta a echipamentului (13 ore pe zi) timp de 1 pana la 2 ani, schimbat doar daca se uzeaza sau intervin schimbari in corpul pacientului:
 • previne dezvoltarea cicatricilor hipertrofice,
 • reduce dimensiunile cheloidei si, in majoritatea cazurilor, regresia
 • imbunatateste aspectul estetic final.
 1. Terapia prin compresie permite continuarea reabilitarii fizice si nu constrange activitatea pacientului dupa arsura.
 2. Materialul textil folosit in fabricarea produselor Codopress® nu cauzeaza reactii alergice.

Terapia asociata cu produsele Codopress® +  Codosil™ ADHESIVE

Pansamentele din silicon adjuvante in tratamentul cicatricilor, prin terapia prin compresie, au devenit foarte populare in ultimi 10 ani. Aplicarea lor incetineste cresterea vaselor mici de sange din cicatrice, si astfel cicatricea devine mai elastica si mai plata.

image017Multi specialisti recomanda terapia asociata, prin combinarea unor metode special concepute pentru pacient. Una dintre acestea, este terapia prin compresie combinata cu pansamente pentru tratarea cicatricilor. Pansamentul folosit pentru acest tip de terapie asociata, este  CodosilTM ADHESIVE .

CodosilTM ADHESIVE este un produs moale din mai multe straturi, folosit pentru tratamentul si reabilitarea cicatricilor hipertrofice si cheloide. Stratul adeziv siliconat intra in contact direct cu suprafata cicatricei. Suprfata exterioara a pansamentului este protejata de un strat antiadeziv.

Codosil™ ADHESIVE:

 

 

 • opreste senzatia de mancarime si durere,
 • nu cauzeaza iritatii si alergii,
 • este usor de indoit,
 • are propietati adezive, se poate lipi si dezlipi pe suprafata pielii in mod repetitiv,
 • este destinat utilizarilor multiple,
 • este usor de depozitat si aplicat.

 

 

image020Pansamentul din silicon poate fi aplicat, ca agent preventiv, cand rana este vindecata complet (a opta sau a zecea zi) sau cand apar primele simptome ale cicatricei hipertrofice. Cu cat pansamentul este aplicat mai devreme, sunt sanse mai mari de vindecare completa.

Pansamentul se aplica pe pielea fara iritatii si se taie cu un cm mai mare decat rana. In mod profilactic ar trebui purtat timp de 12 ore pe zi. In pacientii care folosesc produsele de compresie Codopress® impreuna cu pansamentul din silicon CodosilTM ADHESIVE se pot observa schimbari vizibile: aplatizarea, diminuarea si netezirea cicatricei.  Mai mult, activitatea motorie este imbunatatita si riscul contracturilor este limitat.

CodosilTM ADHESIVE este recomandat pentru utilizarea:

 • in reabilitarea cicatricilor hipertrofice si cheloide,
 • ca profilaxie in persoanele cu cicatrici hipertrofice si tendinte de formare a cheloidelor,
 • dupa tratamentul cosmetic al cicatricilor in chirurgia plastica.

Bibliografie:

[1] Babiana Mossakowska, PhD, Professor, Presoterapia u dzieci (Terapia prin compresie la copii).

[2] A. Nawrocki, doc., PhD, si altii, Ocena kliniczna – Opracowanie technologii i ocena artykułów medycznych do zastosowania w chirurgii plastycznej (Evaluare clinica – O compilatie a tehnologiilor si evaluarilor produselor medicale aplicate in chirurgia plastica).

Toate produsele Codopress® sunt pregatite individual dupa luarea masurilor.